неделя, 16 януари 2011 г.

КУЛТУРЕН АФИШ БУРГАС - ЯНУАРИ 2011

Програма

Драматичен театър Адриана Будевска

Адрес: Бургас, ул. Цар Асен I 36А
Телефон: 056 84 60 40


Балкански аристократи
24 януари (понеделник), 19:00
31 януари (понеделник), 19:00

театрална постановка
от Любинка Бобич
Реж. Бойко Богданов

С: Тончо Токмакчиев, Антоанета Кръстникова, Йоанна Темелкова, Стоян Памуков, Николай Стоименов, Димитрина Тенева, Тони Минасян, Златко Ангелов, Валери Еличов, Невена Цанева
Докъде можем да направим компромис с балканската си същност, за да приемем европейския начин на живот? Не рискуваме ли да станем смешни, след като, превръщайки се в европейци, сме на път да загубим собствената си идентичност?

Блестящата сръбска комедия на Лубинка Бобич Балкански аристократи ще ни срещне с обикновените проблеми на миналия век, звучащи абсолютно актуално и днес. Почти съвременен вариант на Криворазбраната цивилизация.

Може ли балканецът да бъде европеец? Отговорът остава за публиката.


Облак Рай

Премиера
20 януари (четвъртък), 19:00
21 януари (петък), 19:00
27 януари (четвъртък), 19:00
театрална постановка
от Георгий Николаев
Реж. Богдан Петканин
С: Яна Маринова, Фахрадин Фахрадинов, Иван Бърнев, Аглика Бояджиева, Полин Лалова, Зорница Ковачева, Стоян Памуков, Николай Стоименов, Асен Лозанов

Предградие

25 януари (вторник), 19:00

театрална постановка
от Ерик Богосян
Реж. Иван Урумов
С: Асен Лозанов, Тони Минасян, Стефан Иванов, Йоанна Темелкова, Полин Лалова, Иван Григоров, Невена Цанева, Николай Стоименов


Една от най-известните пиеси на Богосян Предградие е написана през 1996 и е определена от него като донякъде като автобиографична. Пиеса за мястото, където е израснал, за Американската мечта, която всъщност е неосъществима в предградието. И именно поради тази причина младият човек трябва да напусне това място, да избяга, да види света. Така както постъпва и самият Богосян – беглецът от Уобърн, Масачузетс.



Дом на Лукойл-Нефтохим

Адрес: Бургас, пл. Тройката 1

Български разкази

19 януари (сряда), 19:00

20 януари (четвъртък), 19:00

театрална постановка

Моноспектакъл на Мариус Куркински
По произведения на Ангел Каралийчев, народни приказки и предания
Реж. Мариус Куркински
Музика: Емилиян Гацов
С: Мариус Куркински
Снимка: Георги Вачев

Гласовете на майките и бащите ни, на бабите и дядовците ни, на големите ни писатели, като спомен и опора за един прекрасен райски свят, в който Мариус Куркински иска да ни завърне.
Приказките. Израсли сме с тях и знаем, че колкото по-омаен е разказвачът, толкова те се леят като студена вода в горещото. Носят изцедена мъдрост, ваят народопсихология, имат поука. Като оная, дето глупави хора щели да отрежат краката на булката, че била възвисочка и не влизала през вратата. Ми нека се наведе, рекъл старецът и отминал. Ей такива бръщолевини е събрал Мариус Куркински в последния си моноспектакъл Български разкази. И сладко ги говори, изиграва, превъплъщава, тълкува думите (където се налага, срв. кукљди – юмруци), без излишен патос, по-скоро със съпреживяване. Защото народната памет трябва да се пренася от прабабите на правнуците със смеха и тъмното си чрез словото.
От осмиване на глупостта човешка, алчността и лицемерието в Нероден Петко и Тодьо, ле, сине, докторе, през битовизма – алкохолни съновидения и бълнувания заради Ех, това сладко станимашко винце, преживяванията на аргатчето, дето го гори такъв Огън отвътре и отвън, че легнал до мома гръб в гръб и не знай какво да си го прави, та до гъстата палитра за изкуплението на вината от предизвестената смърт – вграждането (Росенският каменен мост). Темата за залостения грях на майстора, който, вграждайки сянката на любимата като гаранция за якостта на градивото, закопава собствения си душевен уют и опрощение e кулминацията на спектакъла. Алюзия с нас и днес. Простено ли ни е? Ще получим ли прошката и съчувствието, които са ни необходими? Само Мариус умее така да омагьосва, да привлича и увърта около себе си, да запълва цялата голяма (за някои!), дълбока, полутъмна, полупразна (с нещо като маса, нещо като одър, стол и малко свещи) театрална сцена, че тръпки те побиват. Но искаш още.


Програма за нашите деца:

Държавен куклен театър

Адрес: Бургас, ул. Климент Охридски 2
Телефон: 056 84 12 35
В кралството на времето
16 януари (неделя), 11:00
Малкият Мук
22 януари (събота), 11:00
23 януари (неделя), 11:00

за деца
от Вилхем Хауф

Драматизация: Веселин Бойдев, Славчо Маленов Режисура: Славчо Маленов
Сценография: Силва Бъчварова
Музика: Мален Маленов
С: Диан Русев, Александра Грънчарова, Георги Минков, Валентин Гиясбейли

Момата чернодреха

29 януари (събота), 11:00

30 януари (неделя), 11:00

театрална постановка, за деца
по българска народна приказка

Драматизация: Славчо Маленов
Режисьор: Емилия Маленова
С: Александра Грънчарова, Грета Кръстева, Неделина Росалинова, Диян Русев, Георги Минков, Красимир Хараламбиев
Вълшебна приказка, в която най-малкият царски син тръгва на път да открие своите братя и да освободи от магията на омайната красавица Чернодреха. След много перипетии и опасности, той успява да развали магията, превърнала неговите братя в дървета. И като всяка приказка и тази е с щастлив край и тройна сватба.


Няма коментари:

Публикуване на коментар