четвъртък, 17 февруари 2011 г.

КУРОРТЪТ СЛЪНЧЕВ БРЯГ - МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ, БЪДЕЩЕ

Най-големият курорт на българското Черноморие Слънчев бряг се намира в южната част на черноморското ни крайбрежие. Разположен е в залив във формата на полумесец, обърнат на изток. Северната част на курорта опира в полите на последните възвишения на Старопланинския масив, където граничи с град Свети Влас. Южната му част опира в разположеният на полуостров древен град Несебър.


Кратка историческа справка

Проектирането на Слънчев бряг започва през 1957 г., а изграждането започва с постановление №120/30 юни 1958 на Министерския съвет на НРБ. Заедно със строежа на комплекса започва проектирането и на лесопарка. При залесяването му на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб.м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни едроразмерни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви, като инвестиците надхвърлят 150 000 000 лв.
През периода 1959-1988 в Слънчев бряг са почивали 7 699 100 души, от които 5 162 600 чуждестранни туристи и 2 536 590 български граждани. През 1989 той разполага със 108 хотела с над 27 000 легла и над 130 ресторанта, атракционни и битови заведения, нощни клубове, барове и дискотеки, кафе-сладкарници и аперитиви.
Тук между 1967 г. и 1999 г. се провежда международният фестивал за популярна песен „Златният Орфей”. Всяка година по традиция се организират дни на симфоничната музика, част от международният фолклорен фестивал, модни ревюта и редица плажни състезания.
На 8-ми юни 1959 година в Слънчев бряг е регистриран първият чуждестранен турист. На 9 юни 1985 към кк Слънчев бряг се открива ваканционно селище Елените, в което има 240 дву- и триетажни вилни къщи.


Бурното му разрастване го прави най-големия курорт на българското Черноморие. На юг комплексът вече се е срастнал с новата част на гр. Несебър.
Международното летище Бургас се намира на 36 км от Слънчев бряг, а морското пристанище и железопътна гара Бургас на 40 км от него, на 434 км от столицата на България – гр. София, на 90 км от „морската” столица – гр. Варна и на около 20 км от гр. Поморие.
След построяване на магистрала "Черно море", Слънчев бряг ще се утвърди като един от големите социално-икономически центрове в Източна България.

В курорта се движи екологично чист вътрешен транспорт - мини влакчета, велорикши и велосипеди. Курортът разполага с плажна ивица с дължина от около 10 км и ширина 30-60 м, ситен, златистожълт пясък и естествени дюни, сред които виреят 16 вида редки растения, равно пясъчно дъно. В рамките на курорта е била изградена паркова среда /колко е останала в момента от нея е друг въпрос/. Останали са само скъпите спомени от близкото минало на хора, които си спомнят притичващите катерички от едно дърво към друго. Това сега звучи нереално на фона на цялото множество от малки и големи сгради.

А сега накъде?

Славата на Слънчев бряг като рай за семейна ваканция, а също тишината и спокойствието вече са история. Презастрояването е очевидно. Това води до отлив на туристи в резултат на влошеното качество на отдих и липсата на необходимата за толкова голям брой посетители инфраструктура.
Приказния ландшафт от хилядолетни дюни с атракции от камили и лонгозни гори беше безвъзвратно унищожен, а презастрояването превърна Слънчев бряг в регулярен крайбрежен град. Назрява необходимост от преразглеждане на териториално-административното деление на региона. Комплексът добива вид на своеобразен Лас Вегас с шумните си дискотеки и казина. От сезонен, той се превръща в място за целогодишно живеене с всички последващи социално-икономически и инфраструктурни промени. Целият крайбрежен регион от Равда до Елените вече представлява единен конгломерат от градска инфраструктура, които продължава да се разраства в посока юг към Ахелой.


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар