неделя, 23 януари 2011 г.

АРХИТЕКТУРЕН РЕЗЕРВАТ "СТАРИ ПОМОРИЙСКИ КЪЩИ"










Както вече е известно, за голямо съжаление на всички, съдбата и историята не е била много благосклонна към Поморие, и този прекрасен черноморски град, за разлика от Несебър и Созопол, няма толкова много запазени църкви и стари къщи. Но може би именно затова трябва така ревностно и съвестно да се пази и поддържа малкото, което е останало.
Наскоро бях там и реших да направя една пълна обиколка на стария град като непременно стигна до най-горната или крайна част. И така минавайки покрай пристанището, Яворовите скали, хотела, стигнах до малкото запазени стари къщи и сгради, или иначе казано до архитектурния резерват "СТАРИ ПОМОРИЙСКИ КЪЩИ". И се потопих в едно друго време....


Срещу църквата "Преображение Господне" се намира резерватът "Стари поморийски къщи", който включва 10 къщи с типична възрожденска архитектура, обявени за паметници на културата.
Те са строени през XIX в. и имат определени черти, които са характерни за т.нар. "черноморска градска къща". Това е двуетажна къща с каменно приземие и паянтов етаж с дъсчена обшивка от чамови дъски и букови цепеници върху тях. Специфичното изграждане е продиктувано от климатичните условия, така използваните хоризонталните дъсчици не позволяват на влагата да прникне в стената. Високото приземие е изградено от камък, понякога с полуетаж в едно пространство, където се изграждат кухненски и стопански помещения. То е служило за скалд на виното, за сушене на риба и рибарски мрежи. Портите му са широки, за да може да влиза в него колата с натоварената стока или бъчвите с вино. Еднораменна дървена стълба отвежда в салона на етажа, който служи излючително за живеене. Около салона са наредени стаи и една или две салонни ниши, подредени в най-разнообразни комбинации. В богатите къщи салоните и стаите имат художествена украса по таваните и стените. Фасадата на къщата е по-отворена в етажа към външния свят. Прозорците са по-големи и повече на брой, организирани в групи по помещения. Има няколко вида планови схеми на етажа. Най-разпространена е асиметричната схема, когато салона заема единия ъгъл на етажа, а стаите са наредени от двете му страни. Друг вариант е когато салона заема централно положение, а стаите са наредени от трите му страни.


Отделните къщи са разположени най-често на улична линия и следват извивките на тесните калдаръмени улички. Дъсчените еркери с конзоли, балконите с ажурни парапети, вълнообразната линия на керемидите и белите комини по покривите върху фона на синьото небе, изграждат характерния пейзаж на възрожденското Поморие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар