четвъртък, 15 август 2013 г.

ПРИМОРСКО

Приморско е градът, който може да се похвали с най-чистите, най-дългите и най-големите плажове и дюни по българското Черноморие. Разположен в подножието на красивата Странджа планина, на живописен малък полуостров, вдаден в Черно море,  между лагуната-залив Стамополу и Дяволския залив, той с право си е спечелил славата на морски курорт, където човек може да прекара прекрасни мигове.

снимка -  http://www.wikimedia.org/

Намира се на 5 км северно от Китен, на 55 км южно от Бургас и на 450 км югоизточно от София, в подножието на Странджа планина. Причислява се към пределите на Бургаска област, на запад и на север граничи със Созопол (25 км), а на юг с Царево (15 км) и Малко Търново.

 Крайбрежен панорамен път свързва град Приморско с всички черноморски селища - Китен, Дюни, Созопол, Бургас, Несебър, Варна и др. Градът се намира на 60 км от международното летище Сарафово – гр. Бургас, а на 3 км е разположено локално летище Приморско за малки самолети с дължина на пистата 950 м.

  Градът е прочут с великолепната си природа, гъсти крайбрежни гори и обширни пясъчни плажове. На територията му е разположен природният резерват Ропотамо, известен със скалните си феномени "Лъвска глава" и "Змейова къща". От тук минават реките Ропотамо и Дяволска, а на 6 км от града се намира забележителният Маслен нос.

 На територията на Приморско има няколко природни и исторически резервата – природните резервати "Ропотамо" и "Водни лилии", блатата "Аркутино" и "Стамополу", пясъчни дюни "Перла", най-източната част на Странджа планина – "Маслен нос" и уникалното тракийско селище Беглик Таш.

 Крайбрежната ивица по протежение на Черно море от курортното селище „Дюни” до град Приморско е сравнително интензивно наситена с паметници на културата от тракийската ранножелязна епоха, античността и средновековието. Трите тракийски крепости, които се намират тук - Малкото кале, Вълчановото кале и Маслен нос са част от една по-голяма верижна система.

  Историята и културата на града е свързана с древните траки.

Цялото крайбрежие около Приморско е осеяно с руините на древни и велики градове. Зидовете на най-дълго просъществувалото населено място в района - Ранули (известен още като Азине), се извисяват на хълма, наречен днес Вълчаново кале. В древността там се е намирал един от големите черноморски градове - Ранули. Площта, която днес обграждат крепостните стени е около 30 дка. Според историците това е една от най-големите крепости-градове в България. През Средновековието е областен център.
През 2003 година е открито дълго търсеното светилище на Ранули - "Беглик Таш". Предполагаше се, че както всеки един голям град и този трябва да има светилище извън очертанията на града. На около 2-3 километра от крепостните стени учените разкриха почти недокоснато от времето светилище-обсерватория, изградено от огромни частично обработени каменни късове, подредени в неправилни кръгове, като в определени дни на годината слънчевите лъчи проникват през процепите между тях. Локализирани са жертвеникът, олтарът, тронът и най-големият известен на науката долмен. Съградено е през XIV век пр. Хр., като се смята, че е използвано до V век сл. Хр.


снимка: guide-bulgaria.com
Светилището се определя от археолозите като най-ранното открито досега тракийско мегалитно светилище в Югоизточна Тракия и Черноморското крайбрежие. Намерените керамични съдове доказват, че още през 3 в.пр.Хр. тук се е осъществявала връзка с народите на остров Крит, Троя, Египет и др. Свързва се с култа към плодородието, Богинята-Майка и орфическото просвещение и обезсмъртяване на Хероя.

  По късно тук възниква селището Ченгер, което впоследствие се преименува на Кюприя

Древното име на град Приморско е било Василико

Развитието на региона довежда до закономерното обявяване на село Приморско за град по случай 1300 години България. Днес населението на градчето наброява 7000 жители.

Приморско е обявен за национален туристически морски курорт през 1953г. Туризмът и обслужващата го сфера са най-динамично развити в структурата на общинската икономика. Предлагат се условия за различни видове туризъм - не само рекреационен, но и културен, селски, риболовен, ловен, спортен, екотуризъм и др. Поради привлекателността на курортните селища има засилен инвестиционен процес и развитие на строителната индустрия. Природата е дарила Приморско с разнообразни и уникални природни ресурси. От първостепенно значение за развитието на туризма са плажовете с обща площ 1045 хил. кв. м., отделно само защитените дюни са 523 хил. кв. м. 

ползвана е информация от следните източници: 

http://bg.wikipedia.org/wik
www.turistbg.com

www.spektar-palace.com

  предишна публикация 

БУРГАСКИТЕ ЕЗЕРА

1 коментар:

  1. На Приморско не съм ходила от доста време.Имайки предвид и скоростта с която се развива нашето крайбрежие, едва ли ще мога да го позная,кой знае колко много нови сгради има и други постройки,които са с цел да привличат повече туристи.Тази година може да се отбия до там за няколко дни.Решила съм да обикалям нашето моренце.Снимката е много красива с тези скали.Винаги съм обичала скалистите местности, може би и затова Белоградчишките скали са ми едни от любимите, но и на тях има растителност и дървета и така гледката е още по уникална.

    ОтговорИзтриване