неделя, 17 юни 2012 г.

ИЗЛОЖБА НА ХИЩНИ ПТИЦИ В БУРГАС

В Бургас беше открита уникална изложба на хищни птици с мистичнотото име «Градината на совите». Разположена е в шатрите на цветното изложение “Флора” в Морската градина и ще радва жителите и гостите на Бургас през цялото лято.
 В нея могат да бъдат видяни различни видове сови, бухали и хариси. 
Полярната бяла сова (Bubo scandiacus)  гнезди в Арктическата тундра в северната част на Аляска, Канада и Евразия. Това е популярната сова на Хари Потър. 

Червеноопашат мишелов - най-често срещаният ястреб в Северна Америка. Той издава вълнуващи дрезгави писъци и затова е любимец на холивудските режисьори. Всеки път, когато ястреб или орел се появи на екрана, без значение от какъв вид е, пискливият звук в саундтрака почти винаги е на червеноопашатия мишелов.

Евразийския бухал (Bubo Bubo) е жител на по-голямата част на Евразия. Това е също една от най-големите видове сови - с дължина на тялото от 65-70 см и размах на крилете 160-180 см.  Този бухал е най-едрата нощна граблива птица в България.
 
Харис Хаук (Parabuteo unicinctus) е средно голяма хищна птица, която е разпространена в югозападната част на САЩ, като на юг достига Чили и Централна Аржентина. Това е единственият член на рода Parabuteo. Отличителна черта - ловуването в семейни групи, което е уникално в света на хищните птици, които ловуват самостоятелно. Харисът е една от най-използваните птици в лова със соколи в днешно време, тъй като е лесно обучаем и бързо се привързва към човека.
Индийски Бухал (Bubo bengalensis), който основно ловува плъхове и мишки, но също може да вземе птици до размера на фазан.
 И още Азиатска кафява дървесна улулица и други интересни видове, които може да видите на място да научите още интересни факти за тях и живота им.
Совите са символ на мъдрост, знания, интелект, те разсейват мрака на невежеството. Според различни твърдения се смята, че именно совата помага на притежателя си да надниква в бъдещето и да вижда това, което е скрито за очите на другите. 
Фън Шуй експертите споделят, че совата създава около себе си енергийно поле, което привлича благополучието и човек може да се развива в правилната посока. Тя е символ и на богатството, на личностното израстване и духовно развитие.
Своеобразният фестивал на хищни птици се организира от Агенция Вербал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар