петък, 6 юли 2012 г.

Фестивал на пясъчните фигури в Бургас - 2012

„Вълшебен свят” e темата на тазгодишното пето издание на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас.

И през това лято за пети пореден път майсторски изваяните пясъчни фигури на приказна тематика ще радват малки и големи, ще развинтят фантазията на едните и ще върнат към детските спомени другите.
Фестивалът беше открит на 2 юли в 22.00 часа с грандиозен шоу-спектакъл и пищна заря. 
3500 тона пясък са доставени за направата на 7-метров замък, 18 композиции с 24 фигури и още много детайли за изграждането на приказния детски град, разположени на площ от 5 декара.
Общо 18 скулптори от девет страни, сред които 10 от  България и останалите 8 от Австралия, Португалия, Италия, Чехия, Русия, Украйна са изваяли любимите ни анимационни и приказни герои Бъгс Бъни, Тасманийският дявол, Красавицата и Звярът, Хензел и Гретел, Симба, Немо, Пепеляшка, Мечо Пух, Хелбой, Алиса в страната на чудесата, Цар Лъв, Том и Джери и много др.
Фигурите се ваят от пясък, примесен с глина, който се обработва, пресява, трамбова се на няколко етапа, след което започва същинската работа на скулпторите.
Най-внушителната работа, която ще привлича вниманието на посетителите това лято, е седемметров средновековен замък от пясък, над  който са работили творци от Португалия и Австралия.


Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас е отново на същото място - до Конната база в Морската градина.
 Цената на билета за възрастни е 3 лева, за деца и пенсионери – 1 лев, а за деца до 6 години е безплатно.  Таксата за групови посещения е 2 лева. Работното време на фестивала е до 22.00 часа. Ще бъде отворен до 15 септември, но при добро време може да бъде удължен до 30 септември, дори до октомври.

 Около 150 000 лева е бюджетът на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас тази година.
През първата година посетителите на фестивала са били 20 000 души, втората година около 30 000 души, през 2010 година – 35 хиляди, а миналата година – над 77 хиляди души. През миналата година не само е покрита вложената във фестивала сума, но е имало и печалба, сподели директорът на ОП „Летен театър, фестивали и концерти” Димитър Маджаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар