вторник, 13 септември 2011 г.

ДТ „АДРИАНА БУДЕВСКА“ официално отваря врати на 27 септември


Реновираната сграда на ДТ „Адриана Будевска“ официално отваря врати на 27 септември
С любимата си французойка Жозиан Баласко актьорът Велко Кънев отново ще се появи на бургаска сцена като режисьор. Репетициите на пиесата „Бившата жена на моя живот“ вече са в пиковия момент, на 7 септември екипът идва край морето за работа върху детайлите.

Премиерата е на 27 септември, това ще е и първата среща на българска публика с този текст на Баласко. Специално на бургазлии френската актриса е позната с други произведения, тъй като Велко Кънев досега е поставял тук нейните „Омайна нощ“, „Дядо Коледа е боклук“ и „Вик за любов“.

В спектакъла, който ще се играе в обновеното театрално пространство на „Адриана Будевска“, участват Асен Блатечки, Стефан Иванов, Невена Бозукова и дъщерята на актрисата Аглика Бояджиева – Милена Маркова. Публиката ще има удоволствието да аплодира актьорите, настанена удобно в новите тапицирани в бордо столове. Те ще са 300, диагонална пътека ще ги разделя на две, като на предна позиция в голямата зрителна зала ще бъде обособена ложа за официални гости.

„Надявам се всичко с ремонта да е наред, макар и да позакъсняваме с графиците, вижда му се краят. Вече съм готов с програмата за октомври, ще играем миналогодишните заглавия плюс „Българският модел“, който подготвихме за Летния театър. Последното му представление там бе на 8 септември. Тия дни ще поставят столовете в залата. С разни елементи подсилваме артистизма, да покажем, че сме стара институция“, каза пред „Фактор“ директорът Борислав Чакринов.

Той се надява догодина да има възможност да продължи ремонта в административната част и гримьорните. За целта ще поднови искането си за деактуване на сградата, защото винаги е смятал, че бъдещето е на градските театри. В момента сградата на бургаската Мелпомена е държавна, което не е стимул за общината да я поддържа, като влага пари в нея.

Паралелно с довършителните работи в голямата зала в ход е и изграждането на кабината, съобразена с идеята там да се поставят киномашини. За целта се правят допълнителна вентилация и засилено окабеляване, изпълняват се други технически изисквания, съгласувани с арх. Людмила Кьосева, автор на проекта. Един от големите специалисти по оборудване на кина у нас – Васил Арменков, е ангажиран да свърши в срок задачите, а общината ще закупи техниката. Тя даде това обещание на тазгодишния „София филм фест на брега“, чието 10-о юбилейно издание през март 2012 г. има всички шансове да се проведе тъкмо там, в двуфункционалната зала на Мелпомена.

Това е уникален проект, няма такъв театър като нашия. Вярвам, че и зрителите ще оценят новия интериор и ще се чувстват удобно. Надявам се тази зима да им бъде и по-топло, защото сме подменили цялостно климатизацията с модерна газова система“, заяви още Чакринов.

С малко повече реализъм и не без неудоволствие, предчувствайки, че театърът няма да е готов, в началото на лятото той отмени традиционния театрален фестивал „На брега“, който се открива винаги на 7 септември. Сега се оказа, че е бил абсолютно прав в решението си.

С голямо вълнение театрали и публика очакват откриването и на камерната зала, която беше затворена повече от 10 г. Сега новото пространство със 100 стола, носещо името на големия актьор Апостол Карамитев, ще посрещне първите си зрители на 8 октомври с премиерата на „Архитекта и Императора на Асирия“.

Пиесата на световния драматург Фернандо Арабал представя един нов мит за сътворението – първите хора не са Адам и Ева, а двама мъже, поставени в ситуация непрекъснато да избират нови роли за себе си. Действието се развива на пуст остров, където попада Императора на Асирия /Тодор Близнаков/, а единственият му жител е Архитекта /Иван Григоров/. Режисьор на спектакъла е Боян Иванов.

източник: http://www.factor-bs.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар