петък, 15 юли 2011 г.

БУРГАС И МОРЕТО 2011

Тазгодишното 29 - то издание на популярния и обичан от млади и стари фестивал "Бургас и морето" ще стартира с нов регламент.

В новата концепция музикалният форум отново има конкурсен характер, като целта се запазва - създаване на нови любими на българската публика песни, които ще останат през годините. Това заявиха авторите на идеята за тазгодишното издание - популярният и обичан изпълнител и композитор, родом от Бургас Красимир Гюлмезов и доказалият се през годините композитор и аранжьор Борис Чакъров.

Фестивалът и тази година ще се проведе в една вечер и ще бъде на 30 юли /събота/ по традиция в Летния театър на Бургас.

Селекционната комисия, определена от организаторите, ще се формира на нов принцип. В нея ще влязат 9 човека музикални специалисти, избрани на анонимен принцип - композитори, текстописци, аранжори, експерти и др. Членовете й ще получат по интернет всички песни подадени за участие. Техните имена се оповестяват след обявяването на песните-финалисти, за да се запази обективния принцип при подбора на песните.

"Целта е тези хора, поне 90 % от тях, да не знаят, че заедно селектират песните. Искаме да се предпазим от уговорки", заяви композиторът Красимир Гюлмезов. Той отговаря за творческата организация на конкурса, заедно с композитора Борис Чакъров. В селекционната комисия ще бъдат избрани творци от различни поколения, авторитети в своята област, ще има автори на текстове, изпълнители, композитори. Те трябва да изпратят до 5 дни своето мнение за песните, обратно на организаторите.

Десет дни след приключване на срока за набирането им, дванадесетте допуснати до финала песни ще бъдат обявени в сайта на Община Бургас - www.burgas.bg и на обновения сайт на фестивала.

Песните, допуснати до финалния кръг, ще станат известни на публиката още в началото на месец юли, месец преди датата на конкурса, като ще могат да се чуят, както на сайта на Община Бургас и фестивала, така и по радиостанциите в страната.

Новост е, че песните могат да бъдат изпълнени, както от популярни и наложили се през годините, така и от талантливи млади изпълнители. Те ще бъдат изпълнени на живо в съпровод на фестивалния оркестър, който ще включва освен ритъм и брас, и щрайх секция.

Вокалната група ще е „5-те сезона". Изпълненията ще бъдат изцяло на живо, без никаква музикална подложка, каза Гюлмезов.

Другата съществена промяна е свързана с отпадане на SMS - гласуването. Най-добрите песни ще бъдат определени от 6-членно жури и гласуване от публиката в самия Летен театър, която се явява като седми член на журито.

Организаторите се надяват с този нов регламент да провокират авторите да напишат нови български песни, които ще станат любими на поколения българи, както най-големите хитове, съзададени на фестивала "Бургас и морето" през годините.

Наградният фонд през тази година е намален - 7 000 лв. ще получи победителят, 4 000 лв. ще са за второто място, а третата награда е 2 000 лв. Намалени са и средствата, които ще получат за музика, текст, аранжимент и изпълнение финалистите на конкурса. Бюджетът на фестивала също е намален спрямо минали години, сега той е 140 хил. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар