понеделник, 14 март 2011 г.

Кинофестивала “София филм фест на брега” в Бургас

Държавен Куклен театър Бургас ще бъде домакин на тазгодишното 9-то поред издание на кинофестивала “София филм фест на брега”. За първи път от началото на филмовата фиеста, прожекциите няма да са в салона на кино “Тракия”. Промяната беше обяснена от художествения директор на бургаския фест Георги Дюлгеров, с писмо до почитатели и киномани във Фейсбук. Оказва се, че в кино "Тракия" поради новата 3D технология част от филмите няма да могат да се пускат на новите машини, а тези, които все пак стават, трябва да се зареждат по-дълго от времето, оставено между прожекциите.
В залата на Кукления театър филмите ще могат да бъдат видяни, чрез прожекции на DVD носители. Това обаче ще е за сметка на доброто качеството на лентите. Въпреки това добрите европейски филми ще стигнат до бургазлии и тази пролет. Според Георги Дюлгеров, Бургас трябва да има свое общинско кино, което да е алтернатива на частните салони и на чиято територия да се провеждат различни фестивални събития. За сега обаче възможност за такова се отваря само в бъдещия МОЛ "Галерия", в който се очаква да има 4 киносалона.

Тази година в програмата на фестивала ще бъдат представени 21 игрални филма и пълната програма от 12 късометражни филма "Jameson".
Запазва се традицията всички български филми на фестивала да бъдат представени лично от творците, а тази година това са:
"Подслон" на Драгомир Шолев, с който се открива фестивала и
"Втори дубъл" на Надежда Косева.


Изненадата на феста е британска филмова програма. Тя включва пет ленти, от които един документален и четири късометражни филма.

Много силно представено в това издание е балканското и руското кино.

По традиция ще се присъди наградата "Сребриста чайка" - за игрален филм - награда на журито и на публиката.

"София филм фест на брега" е организиран от Община Бургас, "Арт фест", ДТ "Адриана Будевска", под патронажа на кмета Димитър Николов. Фестивалът стартира през 2003 г., като част от големият "София филм фест". Негов художествен директор е проф. Георги Дюлгеров.

източници:
http://www.burgasnews.com
/
http://frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар